AB, otomotiv sektöründe yeni bir yasağa hazırlanıyor

AB, karbon fiberler için yasak hazırlığında. Karbon fiber, çelikten daha güçlü ve alüminyumdan daha hafif olduğu için havacılıkta ve otomobil üretimi gibi birçok sektörde yaygın olarak kullanılıyor.

AB yasalarından sorumlu olan Avrupa Parlamentosu, araçların sökülmesini ve geri dönüşümünü düzenleyen ve onları daha çevre dostu hale getirmeyi amaçlayan Ömrünü Tamamlamış Araçlar (ÖTA) Direktifi'nin taslak revizyonunu yakın zamanda tamamladı. Dünyada ilk kez karbon elyaflar zararlı madde olarak sınıflandırılıyor.

Karbon fiberler çelikten daha güçlü ve alüminyumdan daha hafif oldukları için havacılıkta ve rüzgar türbini ve otomobil üretimi gibi birçok sektörde yaygın olarak kullanılmaktadır. AB bu materyali neden tehlikeli olarak değerlendiriyor? Reçine ile bağlanan karbon lifler atıldığında havaya karışarak makinelerde kısa devreye, cilt ve mukoza zarlarıyla temas ettiğinde ise insanlarda sağlık sorunlarına yol açabiliyor.

Nikkei Asia'nın da işaret ettiği gibi, yasaktan en fazla zarar görecek üç Japon şirketi Toray Industries, Teijin ve Mitsubishi Chemical olacak. Bu şirketler, küresel karbon fiber pazarının %54'ünü elinde bulunduruyor. Toray Industries için uçak ve rüzgar türbinlerinden sonra otomobiller üçüncü büyük iş segmentidir. Üstelik bunun yüzde 50'si Avrupa'da.

Karbon fiber pahalı bir malzeme olduğundan, genellikle premium ve spor otomobillerde kullanılır, süper spor otomobillerin genellikle tamamı karbon fiberden yapılmış monokok şasileri vardır. Bu, mukavemeti artırır ve kütleyi azaltır. Yasağın 2029'da yürürlüğe girmesi planlanıyor.

OTOPODYUM

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam&Sektör Haberleri Haberleri