Trump, Alman otomobil üreticilerini ABD'ye çekmeyi planlıyor

Trump, vergi teşvikleriyle Alman otomobil üreticilerini ABD'ye çekmeyi planlıyor. Yaptığı seçim konuşmasında, “Alman otomobil firmalarının Amerikan otomobil firmaları olmasını istiyorum. Fabrikalarını burada kurmalarını istiyorum” dedi.

ABD başkanlık seçimlerine sadece altı hafta kala, Donald Trump’ın yeni seçim vaadi dikkat çekiyor. Eski ABD Başkanı ve Cumhuriyetçi aday Trump, başkanlık yarışında rakibi Kamala Harris’e karşı seçim kampanyasında Alman otomobil üreticilerine cazip teklifler sunarak ses getirdi.

Trump, Alman otomobil üreticilerini ABD'ye çekmeyi hedefliyor

Cumhuriyetçi başkan adayı Donald Trump, vergi teşvikleriyle uluslararası firmaları, özellikle Alman otomobil üreticilerini ABD'ye çekmeyi planlıyor. Georgia eyaletinde Savannah’da yaptığı seçim konuşmasında, “Alman otomobil firmalarının Amerikan otomobil firmaları olmasını istiyorum. Fabrikalarını burada kurmalarını istiyorum” dedi.

Trump, 5 Kasım’daki başkanlık seçimlerini kazanması durumunda büyük firmalara cazip tekliflerde bulunacağını belirtti: "Sizlere en düşük vergileri, en düşük enerji maliyetlerini, en az düzenlemeyi ve dünyanın en büyük pazarına serbest erişim sağlayacağım. Ancak bunu yalnızca ürünlerinizi burada ürettiğinizde yapacağım."

Bu teklifin temel şartı, şirketlerin ürünlerini ABD'de üretmesi ve Amerikalıları istihdam etmesi. "Eğer ürününüzü burada üretmezseniz, çok yüksek bir gümrük vergisi ödemek zorunda kalacaksınız" diye ekledi. Trump, “Öyle bir düzeyde araba üreteceğiz ki daha önce hiç görmediniz. Daha büyük, daha iyi, daha güzel, daha güçlü ve daha hızlı arabalar yapacağız" dedi.

Trump’ın vaadi Almanya’da yankı buldu

Trump’ın bu vaadi, Almanya’da ekonomik sıkıntılar yaşayan büyük otomobil üreticilerinin ilgisini çekebilir. Yüksek enerji maliyetleri, ağır bürokrasi ve yüksek şirket vergileri Alman şirketlerinin uzun süredir şikayet ettiği konular arasında. Trump’ın sunduğu düşük enerji maliyetleri ve vergi avantajları, Almanya’daki şirketler için çekici olabilir.

Zaten ABD’ye yönelik şirket göçü eğilimi, Joe Biden yönetimi tarafından getirilen Enflasyonu Düşürme Yasası (IRA) ile hız kazanmış durumda. Bu yasa, ABD’de çevre dostu teknolojiler üreten şirketlere vergi indirimleri sunuyor. Ancak Trump, seçimleri kazanması durumunda elektrikli otomobil sübvansiyonlarını kaldırmayı planladığını da açıkladı.

Almanya’daki enerji dönüşümü üzerine Trump’tan yanıltıcı iddialar

Trump, Georgia’daki seçim konuşmasında ayrıca Almanya’nın fosil yakıtlardan çıkışının başarısız olduğunu ve ülkenin kömür santralleri inşa etmeye geri döndüğünü iddia etti. Angela Merkel ve halefi Olaf Scholz hakkında konuşan Trump, "Almanya denedi ama Angela yerine bir başkasını getirdiler, ve o kişi şimdi her hafta bir kömür santrali inşa ediyor" dedi. Ancak bu iddialar yanlıştır.

Geçtiğimiz haftalarda Kamala Harris ile gerçekleştirdiği televizyon tartışmasında benzer açıklamalarda bulunan Trump’a, Alman Dışişleri Bakanlığı platform X üzerinden yanıt vermişti: "Beğenseniz de beğenmeseniz de Alman enerji sistemi tam kapasite çalışıyor ve enerjimizin yüzde 50’sinden fazlası yenilenebilir kaynaklardan geliyor." Almanya’nın kömür ve nükleer santralleri kapattığını, yeni santraller inşa etmediğini vurgulamışlardı.

Ancak bu açıklama da tam olarak doğru değildi. Alman Ekonomi Bakanlığı, bu durumu düzelterek, "Almanya, elektriğinin yüzde 50’sinden fazlasını yenilenebilir kaynaklardan elde ediyor ve 1960’lardan bu yana kömür yakımı en düşük seviyede" açıklamasını yaptı. Yani enerji değil, elektrik üretiminin yüzde 50'si yenilenebilir kaynaklardan sağlanıyor.

OTOPODYUM

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam&Sektör Haberleri Haberleri