"Plug-in talebinin artması, yerli üretici için iyi değil"
Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Eroldu, otomotiv endüstrisindeki son gelişmeler, ABD'nin açıkladığı yeni gümrük vergileri ve sanayideki hedeflere ilişkin açıklamalarda bulundu.
Türkiye otomotiv sanayisinin Ocak-Mart dönemindeki iş sonuçlarının açıklandığı toplantıda konuşan Eroldu, Türkiye'nin üretim kapasitesindeki artıştan bahsederek, 2024 yılı sonunda Türkiye’deki otomotiv üretim kapasitesinin 2.2 milyon adede ulaştığını bildirdi.
Eroldu, "Burada yüzde 8’lik bir artış oldu üyelerimizin yaptığı yatırımlarla. Bu rakamların içinde yalnızca OSD üyelerinin kapasiteleri var. Buna mevcuttaki 175 bin adetlik Togg’u da ilave ettiğimiz zaman aslında bugün Türkiye’de 2.4 milyona yaklaşan bir kapasite olduğunu görüyoruz. BYD ve Chery'nin de kuracağı fabrikaların kapasitelerinin 150 biner veya 200 biner olduğunu varsayarsak 300-400 bin daha ilave gelecek bunun üzerine, bu da bizi 2.7-2.8 milyon gibi çok ciddi bir kurulu kapasiteye götürecek" dedi.
“Rekabet avantajımızı yitiriyoruz”
Cengiz Eroldu, otomotiv sanayisindeki rekabetçilik kaybını, işçilik maliyetleri üzerinden anlattı.
Eroldu, "İşçilik saat maliyetlerinde 2021 yılında Türkiye Fas'la arasında 1 Euro fark var. 3.9’a, 4.9 Euro. Daha sonra 2022’de 5.5, 2023’te 8, 2024’te 11 Euro'lara geldik. 2025’te de Romanya'yı da geçtik. Yani bugün Romanya Türkiye'den daha ucuz bir ülke haline geldi. Fransa, Almanya gibi batı Avrupa ülkelerine baktığımız zaman hâlâ rekabetçiyiz. Ama Avrupa Birliği dışındaki ülkelere karşı olan rekabetçiliğimizi kaybediyoruz" dedi.
“Plug-in talebi, yerli üreticiye yaramaz”
Plug-in (şarj edilebilir) hibritlerin Türkiye pazarında aldığı payın ve ithalatının arttığını vurgulayan Eroldu, "Geçen senenin ilk 3 ayında 489 adetken bu sene 9 bin 500’lere yaklaşmış durumda. Tabi plug-in adetlerinde yalnızca Çinli oyuncular yok, şimdi Avrupalı oyuncular da plug-in vergi teşvikinden faydalanmaya çalışıyorlar. Böylece vergi teşviklerinden dolayı pazarda plug-in’lere doğru bir hareket olduğunu görebiliyoruz. Bu teşvik yerli yatırım yapacak bir firmayı desteklemek için çıkarıldı ama şu anda Avrupalı üreticilerin de bu teşvikten faydalandığını görüyoruz. Mevcut talebin buralara doğru hareket etmesi piyasadaki yerli üreticiler için iyi bir şey değil" görüşlerini paylaştı.
Şarj edilebilir (plug-in) hibrit otomobillerin ÖTV oranlarında Temmuz 2024'te değişikliğe gidilmişti.
Bataryası dışarından şarj edilebilen ve aynı zamanda içten yanmalı motora sahip bu otomobillerde, yeni ÖTV oranları yüzde 30, yüzde 60 ve yüzde 70 olarak belirlendi.
Düzenleme öncesi Türkiye'de satılan plug-in hibrit otomobillere en düşük yüzde 80 oranında ÖTV uygulanıyordu.
Plug-in hibritlerin düşük ÖTV dilimlerine girmesi için, kilometre başına karbondioksit emisyonu 25 gramın altında, elektrikli menzil değerlerinin ise 70 ve üzerinde kilometrede olması şartı aranıyor.
Yeni belirlenen yüzde 30 ÖTV dilimine ise, ilk etapta sadece Türkiye'ye 1 milyar dolarlık yatırım kararı alan BYD'nin modelleri girebiliyordu. Fakat, aradan geçen süre içerisinde birçok ithal otomobil firmasının diğer modelleri de söz konusu ÖTV dilimine girecek şekilde Türkiye'ye getirildi.
OTOPODYUM
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.