Volkswagen destekli Xpeng, 60 ülkede "ben de varım" diyecek

Volkswagen destekli Xpeng, 60 ülkede "ben de varım" diyecek
Volkswagen destekli Çinli elektrikli araç üreticisi Xpeng, küresel genişleme hedeflerini iki katına çıkardı. Şirket, 2025 yılı sonuna kadar 60 farklı ülkede varlık göstermeyi planlarken, global otomotiv pazarında iddialı bir oyuncu olmaya hazırlanıyor.

Xpeng CEO’su He Xiaopeng’in açıklamalarına göre şirket, 2035 yılına kadar toplam satışlarının yüzde 50’sini uluslararası pazarlardan elde etmeyi hedefliyor. Şuan bu oran yüzde 10 seviyelerinde bulunurken, önümüzdeki on yıl içerisinde beş katlık bir artış hedefleniyor. Bu hedefin ilk adımı ise 2024 sonuna kadar dünya genelinde 60 ülkeye giriş yapılmasıyla atılacak.

VOLKSWAGEN’İN 700 MİLYON DOLARI DOPİNG OLDU

Xpeng’in global büyüme planı, Alman otomotiv devi Volkswagen’in 2023 yılı Temmuz ayında şirkete yaptığı 700 milyon dolarlık yatırımla ivme kazandı. VW, bu yatırımla Xpeng’in yaklaşık yüzde 5’lik hissesini alırken, aynı zamanda Çin pazarı için ortak iki yeni elektrikli araç geliştirme konusunda anlaşmaya vardı. Bu iş birliği doğrultusunda, VW markalı modellerin üretimine 2026 yılında başlanması öngörülüyor.

xpeng-p7-front.jpg

AVRUPA’DA ÜRETİM GÜNDEMDE

Globalleşme adımları doğrultusunda Xpeng, Polonya, Çekya, Slovakya ve İsviçre’de faaliyetlerine resmen başladı. Bu ülkelerde yerel distribütörlerle iş birliği yapan marka, Avrupa pazarında güçlü bir altyapı oluşturmayı amaçlıyor. Şirket ayrıca, Avrupa’da üretim tesisi kurma seçeneğini de masada tutuyor.

xpeng-ucan-araba.jpg

YAPAY ZEKÂ, OTONOM SÜRÜŞ VE UÇAN ARAÇLAR

Xpeng’in odağında yalnızca otomobiller yok. Şirket, Çin pazarında 2025 yılı itibarıyla Seviye 3 otonom sürüş sistemini devreye sokmayı planlıyor. Öte yandan, bu yıl yapay zekâ teknolojilerine 616 milyon dolarlık yatırım yapılması hedefleniyor.

En dikkat çekici projelerden biri ise AeroHT markası altında geliştirilen uçan araç modeli “Land Aircraft Carrier”. 280 bin dolar fiyat etiketiyle lanse edilen bu modelin yıl sonuna kadar sertifikasyon sürecini tamamlaması, 2026’da ise seri üretime geçilmesi öngörülüyor.

Şirketin robotik alandaki girişimi IRON adlı insansı robot projesi de test aşamasına gelmiş durumda. Bu robotların 2026’da seri üretim bandına çıkması hedefleniyor.

OTOPODYUM

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.